Регистрација
  • ТАБ 001 - НАЈНОВО ВИДЕО

bann001
bann002
bann003
16
М

slika za usloviteПочитувани,

Во услови на континуирано непостапување по реакциите и пријавите кои ги доставуваме за стационарот Вардариште (последна во месец јануари, за која немаме ни одговор) информираме дека Анима Мунди покренува силна мегународна кампања за конечно затварање на оваа грозоморна институциија.

Доста ни е од привидот на хуманост и соработка! За тоа до кое дереџе е доведен угледот на нашата држава во однос на животните говори и фактот што суровоста врз животните е ставена на дневен ред во Европската Комисија (од претставничката на Европскиот Парламент Кристина Мускардини) при штo европарламентарката  укажува дека Македонија како земја претендент за влез на ЕУ е сериозно компромитирана во однос на убивањето на животните и повикува на мониторинг! Не ни кажува ли ништо одговорот од Европскиот  комесар за проширување Штефан Фуле кој на  прашањето на пратеничката Мускардини одговара дека Европската комисија е запознаета со проблемот со бездомните кучиња во Република Македонија и истиот го поистоветува со проблемот во Романија. Со Романија, земјата која во светски рамки важи за најгрозоморниот пример на дивјаштво, примитивизам, суровост и крвништво врз бездомните животни - ете со такво крваво сценарио ја поврзуваат и нашата држава!

Шокантно е и непростливо што нашите реакции, апели за хуманост наидуваат на поголема поддршка надвор, во Европскиот Парламент, отколку во домашните институции. Тие пратеници се залагаат за наше мониторирање, влез, управување на Вардариште. Тие сметаат дека сме во право, а нашите институции не. Сега повторно се обраќаме јавно  и ги повикуваме одговорните институции, градоначалникот на град Скопје, г-н Коце Трајановски, како и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, г-н Зоран Поповски итно да стават крај на лудилото кое таму владее, Вардариште итно да го затворат се додека не се создадат услови за комплетно управување на стационарот од страна на активисти за заштита на животните и луѓе кои животните ги сакат и ќе се грижат за нив!

Почитувани со овој допис, информација за ставот на претставниците на ЕУ Парламентот и петицијата која ја отворивме за оваа намена најавуваме силна меѓународна кампања и нови активности  се до конечно затварање на Вардариште!

reakcija EP

izjava fule

 
02
М
Напишано од Anima Mundi

Attention:
The Mayor of Skopje, Mr. Koce Trajanovski
Director of Food and Veterinary Agency, Mr. Zoran PopovskiDepartment of Health and Animal Welfare, Food and Veterinary Agency
President of the Government of the R. Macedonia, Mr. Nikola Gruevski

Stop Killing Dogs in Skopje. Shut Down Vardariste!

We, the citizens of Europe and the world, individuals and activists of associations for protection ofanimals demand immediate shutting down of the shelter for homeless dogs Vardariste, a public institution responsible for humane treatment of stray dogs in the city of Skopje, Republic of Macedonia, because of the years-long abuse of its main function - a humane treatment of homeless animals in order to reduce their number through sterilization and castration.

We believe that the program (catch -neuter-vaccinate-release)is only a façade which hide systematic and large-scale killing of animals in the city of Skopje. Recorded data show that 30% of the caught animals are killed, but the reality is far worse. Situated on an old landfill, the shelter is a forgotten place of terror which is open to the public 4 hours a day (from 10:00h to 14:00h) – time when most people are at work, college or school and cannot visit the shelter and adopt a pet even if they wanted to. Taking pictures of the animals is strictly prohibited, including free movement of visitors inside the object. Volunteers are not allowed in.

Those who have been inside cannot forget this terrible place and they contribute for the truth to be known and seen. The information, the photos, the impressions of Macedonian citizens, as well as tourists who have visited this place have been circulating for a long time. Therefore, we demand urgent action to close this place where humanity is trampled, an institution that discredits the Republic of Macedonia and Skopje. We have been sending direct messages to the responsible authorities to react quickly in order to stop the unjustified torture and killing of animals, a method which has proved to be ineffective and inhumane. Show some humanity and virtue, responsibility before the Macedonian citizens and the citizens of Europe and the world. Show that you have conscience, show awareness! Prove that you are not participants in the killing. Stop for Vardariste!

PETITION LINK : http://www.thepetitionsite.com/966/392/511/stop-killing-dogs-in-skopje-shut-down-vardariste/

 

Details about Vardariste: https://www.youtube.com/watch?v=jgUxU-FGvG4

1. Vardariste is the only shelter in Skopje, Republic of Macedonia, under the authority of the City of Skopje and the Mayor KoceTrajanovski. It is managed by the public company Communal Hygiene, the director of which is Rakip Doci. For five years now the associations for protection of animals have been demanding for the shelter to be closed. They have been protesting, indicating public reactions and reporting to the competent authorities. Activists obtained support from a number of international organizations for protection of animals, as well as representatives of the European Parliament, who reacted to the institutions of the Republic of Macedonia. To no avail. .

2. Even though the shelter is funded by public money, the citizens` money , it does not permit taking photos of the dogs or the conditions inside, including free movement and free entry. It works under big security and is more like a military facility than a transit center designated for catching-neutering-returning animals on the street and promoting humanity and adoption of dogs.

 
21
Ј
Напишано од Anima Mundi

Петиција за коњи

Соочени со секојдневни слики на изнемоштени коњи на улиците на Скопје,болни, гладни и жедни,  тепани и приморувани да се движат и тогаш кога не можат ниту педа подалеку, упатуваме јавен повик до Агенцијата за храна и ветеринарство, на градоначалникот на град Скопје, г-н Коце Трајановски како и на Советот на град Скопје, со БАРАЊЕ да се забрани употребата и искористувањето на коњите на територија на град Скопје како влечно средство .

Свесни сме дека коњите најчесто ги користат сиромашните слоеви на населението, оние на кои судбината и општеството не им дала поинакви опции, оние што немаат услови за поинаку. Со нив сочувствуваме и не осудуваме никого, но  сметаме дека никој нема право да живее врз маките на недолжните животни.

Затоа бараме да се запре мачењето на животните и да се стави крај на пеколот што го живеат на скопскиот асфалт. Бараме Скопје да биде препознаето по хуманоста, а не преку мачењето на животните по улиците кое е трауматична слика за секој жител, но и бројните странски посетители кои не контактираат и кои се шокирани од она што го гледаат во главниот град на Република Македонија

 
28
С

Vegan-milk

Мајчиното млеко е најдрагоцената хранлива течност за малиот живот кој почнува да цути и да го искусува светот околу себе. Ова важи за сите животински суштества кои припаѓаат на класата цицачи, меѓу кои е и човекот. Меѓутоа постои еден чуден феномен кој го карактеризира само човечкиот вид, а тоа е дека од околу 4600 видови на цицачи, човекот е единственото суштество на планетата кој освен своето, краде и конзумира туѓо млеко, и тоа не само во детството туку и понатаму во својата зрелост.Неспорен е фактот дека млекотое „супер храна“ и есенцијална потреба, но единствено кога сте бебе и кога го добивате од вашата мајка.

 
04
С
Напишано од www.anima-mundi.org.mk
calendar2 

Освен тековните активности кои ги спроведува Здружението “Анима Мунди“,  со цел подигнување на свеста во однос на животните и нивните права, едукација,  медиумско и правно застапување на животните, институционално лобирање и влијание на Законската легислатива и помагање на животните на кои им е потребна помош, Во прилог е нашиот календар на активности поврзан со конкретни денови и дати.

 
03
С
Напишано од www.anima-mundi.org.mk

vegetarijanstvo

  1. Светска економија
  2. Екологија
  3. Здравје
  4. Морал/сочувство
  5. Духовно–филозофски причини


СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА

(текстот под овој поднаслов е преземен од Интернет.Автор: Mrs. Rebecca Saltzberg.Наслов на оригиналниот текст: “The steps to end world hunger” / „Спречување на светскиот глад во неколку чекори“.)

 

 

ПОТПИШИ ПЕТИЦИЈА

peticija

ГАЛЕРИЈА НА ФЛАЕРИ И ЛЕТОЦИ

flaeri_letoci

Анкетно прашање?

Носење на вистинско крзно за вас е?
 

Статистика на посетеност

Гледања на содржината : 81692

Пријатели на Анима Мунди

eamlogo_color_3d_smallInDesign_white

creative_mkEva Training centar

 

EnglishMak Axon logo

kujna

ВЕГЕ КУЈНА - ТЕСТЕНИНИ

ВЕГЕ КУЈНА - ДЕСЕРТИ

ВЕГЕ КУЈНА - ГЛАВНО ЈАДЕЊЕ

ВЕГЕ КУЈНА - САЛАТИ

НАШИ МЕДИУМСКИ ЗАШТИТНИ ЛИЦА

Благодарност до подолунаведените компании кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наше заштитно лице во одредени кампањи.

JE caw

InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Ул. Ордан Пиперката 33,

Скопје, Република Македонија

Телефон: 077 487 253
E-пошта: anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb

Box

РЕГИСТРАЦИЈА

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.