Регистрација
ЖИВЕЈТЕ СОЧУСТВИТЕЛНО
PDF
Печати
Е-пошта
ЖИВОТНИТЕ И НИВНИТЕ ПРАВА

Зошто права за животните?


Во светот има многу проблеми кои треба да се решат, а суровоста врз животните е само еден од нив. Мораме да стремиме да ја намалиме и спречиме несреќата секаде каде што можеме. Помошта на животните не е поважна, ниту помалку важна од помагањето на луѓето. Несреќите и патењето на животните и несреќите, патењето на луѓето  се меѓусебно поврзани.
Со векови наназад луѓето ја злоупотребуваат својата надмоќ врз останатите видови но и врз самите себеси: трговија со робови, етничко чистење, геноцид, злоставување на жени и деца, присилно искористување на детски работен труд...денес се чудиме како нешто од набројаното некогаш воопшто можело да се случува и тешки ни се некако за воочување и во сегашноста истите стереотипи, истата обесправеност и насилство, иста злоупотреба на моќ. Некогаш тоа биле "само Индијанци", "само Евреи", денес се тоа "само бездомници", "само хомосексуалци", "само животни".
Животните немаат моќ на говор за да можат сами да се одбранат, затоа сме тука ние, кои сочувствуваме, да зборуваме и во нивно име и да ги браниме нивните права. Демократското општество својот напредок мора да го покажува и во односот кон животните и нивното право на живот, во склад со природата на нивниот вид.

 
PDF
Печати
Е-пошта
СПЕЦИЗАМ

Специзам е недостиг  на придавање иста обзирност и почит на некое свесно суштество, во зависност од припаѓањето на одреден вид, или карактеристики типични за некој вид. Со други зборови, специзам е дискриминација врз база на видот.

Терминот го востанови британски психолог Richard D. Ryder, 1970 г., со цел да укаже на острата морална разлика која специстите ја повлекуваат помеѓу луѓето и животните. Ryder во книгата "Animal Revolution: Changing Attitudes towards Speciesism" (1975) истакнува како припаѓањето на одреден вид не е релевантен критериум за дискриминација. Како и расите или полот, видот подразбира физички и друг вид разлики, но не ја поништува главната и основната сличност која ја делат сите свесни битија - способност да чувствуваат болка.

 
PDF
Печати
Е-пошта
КОРЕНИ НА САДИЗМОТ

Не бил секој убиец во своето детство злоставувач на животни, но многумина злоставувачи на животни станале потоа масовни/сериски убијци.
За тоа сведочат психолошките профили на некои од најозлогласените убијци, од кои ќе наведеме само неколку:

Peter Kurten, "вампирот од Дизелдорф" (во триесетите години на минатиот век, сторил најмалку 9 убиства), како дете измачувал кучиња и колел лебеди од блиското езеро, за да ја пие нивната крв,

Cayetano Santos Godino, аргентински пироман и сериски убиец од 40-тите години на минатиот век,  како дете измачувал и убивал животни,

 
PDF
Печати
Е-пошта
АКТИВИЗАМ

Како да се бранат правата на животните и да се добие
битката во нивна корист


 

ВОВЕД


Секој од нас го има правото да се спротивстави на востановените начела и норми, а ширењето на сопствените идеи е еден од начините во полза на правење промени, што се смета за неопходно за прогрес во општеството. Половина од клучот за успех на една кампања е да се знае прецизно што сакате да постигнете и остварите, а другата половина е да знаете како да го остварите - нешто за што ќе зборуваме во ова поглавје. Независно дали дејствуваме како дел од група или како поединци, овој оддел ни ги претставува основите и елементарните техники за да се шириме една кампања.

 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb