Регистрација
lov_i_ribolov_baner
PDF
Печати
Е-пошта
РИБИТЕ НЕ СЕ ГЛУПАВИ

Рибите не го заслужуваат епитетот на најглупи претставници на животинското семејство, тврди група реномирани и познати научници.

Спротивно на верувањето дека рибите се своевидни празноглави суштества водени само од инстинктите кои се ограничени поради имање краткотрајна меморија од три секунди , овие научници тврдат дека рибите се досетливи, манипулативни, а воедно и социјално и културно освестени. Научниците дури тврдат дека интелигенцијата на рибите на некој начин може да се спореди со интелигенцијата на поедноставните видови примати. Ова мислење го делат три научници од универзитетите Edinburgh  и St. Andrew's во Шкотска и универзитетот Leeds.

Тврдат дека концептот на психолошките и ментални способности на рибите драматично се сменил со текот на годините.

Биолозите Calum Brown, Keven Laland и Jens Krause во списанието "Fish and Fisheries" пишуваат:

"Исчезна (или е барем станато недоветно) мислењето дека рибите се неинтересни, празноглави појави со мозок со големина на зрно грашок, водени во најголема мера од инстинктите, а чие помнење од времетрање на три секунди го ограничува малиот потенцијал за бихејвиорална флексибилност."

 

"Денес се смета дека рибите развиле социјална интелигенција водејќи се со макијавелиските стратегии на манипулација, казнување и смирување, преку користењето на стабилни културни традиции и по пат намеѓусебна соработка во процесот на отктривање на грабливките или за ловење храна"

 

Новите истражувања покажуваат дека рибите успешно ги препознаваат членовите на своето јато и дека се свесни за " општествениот углед " на другите.      

 

Утврдено е дека рибите се служат со разновидни техники, како и завидно количество долготрајна меморија, тврдат научниците.

 

G.A.H.C.

gahc
HsaLogo_HiRes
bann001
bann002
bann003

kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb