Регистрација
cirkusi_baner
ЦИРКУСИ
PDF
Печати
Е-пошта
СВЕТОТ ПРОТИВ СУРОВОСТА НА ЦИРКУСИТЕ

cirkus_1_flaerКако резултат на бројни кампањи и едукација на населението, на циркусите чии претстави вклучуваат и животни забрането им е да настапуваат во многу земји:

Велика Британија

 Над 200 општински власти во Велика Британија забраниле настапи на циркуси на почва кое е јавна сопственост, иако некои совети одлучиле да дозволат одржување на претстави на оние циркуси кои имаат само " домашни" животни.

Неколку примери:
•На циркусите не им е дозволено да настапуваат во подрачје на Windsor, Maidenhead и Reading, како и Mansfield, Elmbridge, Inverness, Chester и Lancing,
•Советот на Sefton одлучил забрана за циркус 1990 г., и покрај бројните притисоци на циркуското лоби,
•На циркусот Robert Bros му е забранет настап во Stockton, Cleveland. Од 54 советници, 51 советник ја поддржал забраната.

 
PDF
Печати
Е-пошта
СВИРЕПОСТА КАКО "УБАВА" УМЕТНОСТ

cirkus_2_flaerДали некогаш сте размислувале што се крие зад илјадниците светла на големиот циркус што последен гостуваше во вашиот град и ве воодушеви со настапите на лавовите, тигрите, жирафите, слоновите, мајмуните? Дали сте се запрашле на кој начин тие истите циркуски ѕвезди преминуваат илјадници километри како би ги измамиле вашите насмевки и аплаузи, и како спрема нив се однесуваат дресерите и хранителите?

 
PDF
Печати
Е-пошта
ВАШЕТО УЖИВАЊЕ Е НИВНА МИЗЕРИЈА

cirkus_flaer_3БОЈКОТ ЗА ЦИРКУСИТЕ СО ЖИВОТНИ!

 

1. Животните во циркуси поминуваат околу 11 месеци во патување  - заробени и оковани, изложени на екстремни температури, во услови на континуирана тортура. Од самиот транспорт, до начините на нивна дресура, секој миг за нив претставува вистинско мачење.

2. Стандардните методи и техники кои се практикуваат за изведување на нивните бесмислени точки соддржат во себе насилство, сакатење, лишување од храна, дрогирање, хируршко отстранување или онеспособување на нивните канџи и заби. Алатки за тренирање на животните: камшици, електрични и безбол палки, ланци, окови, плеада на сечива и сл...Точките кои животните ги презентираат пред јавноста се нешто што своеволно никогаш не би го направиле. Го прават тоа зошто мораат, плашејќи се од казна.

 
PDF
Печати
Е-пошта
ЧЕСТИ ПРАШАЊА

cirkus_4_flaerКАКО ЦИРКУСИТЕ ТРЕНИРААТ ЖИВОТНИ?


Joel Parrott, избршниот директор на Оукландската зоолошка градина, сведочел пред Конгресот дека тренирањето е жестоко, користејќи техники, кои вклучуваат често удирање на слонот од страна на тренерот со стапови, бодење со долги остри стапови кои на врвот имаат куки и сечила, вили, струја, електрични бодежи, оковување во ланци на подолг временски период и ускратување на храната.
 


ПОТПИШИ ПЕТИЦИЈА

cirkus1
cirkus_de_sole
bann001
bann002
bann003

kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb