Соја шницлите се ставаат во претходно зовриена вода со зачини и два – три листа ловоров лист.
Се варат 15-20 мин. со повремено мешање. Добро се исцедуваат.
Се спрема смеса како за палачинки (малку погуста). Добро исцедените соја шницли се ставаат во смесата, се валкаат во презла и се пржат во вжештено масло.
По пржењето шницлите ставете ги на салфетка за да се исцедат од маслото, а потоа може да ги прелеете со малку соја сос.
Сервирање:
Соја шницлите може да ги јадете со секаков вид салати, пикантно пире компир, или пак рижото - ние ви препорачуваме рижото со бадеми или ореви и печурки. Добар апетит!:)
Кај нас се почесто може да се најде хумус, специјалитет од блискиот исток кој се прави од наут. И погодете што, хумусот многу лесно може да го направите и сами.
Потопете 250 гр наут (сирови леблебии) во 3 пати поголемо количество вода, да одстојат преку ноќ.
Истурете ја водата во која е потопен наутот, налејте нова вода, така да има 2 пати повеќе вода од набабрените леблебии.
Додадете 2 цм комбу алги (не е задолжително) и варете во експрес лонец 45 минути, или во обичен лонец, отприлика час и половина. Додадете 2 лажици соја сос – тамари (по избор) и варете уште 5 минути.
Процедете ги леблебиите, но водата зачувајте ја. Потоа леблебиите ставете ги во блендер, сомелете ги со малку вода (онаа во која се вареле), 4 лажици маслиново масло, 3 лажици сок од лимун, 4 лажици таан (путер од сусам) и 3 чешниња лук.
Додадете од водата во која се вареле леблебиите, онолку колку е потребно за да се добие фина, густа маса. Хумусот е одличен додаток на соја шницли, плескавици од леќа, или друг зеленчук.
Сејтан шницли (т.н пченично месо), испржени со додатоци од пикантни зачини и тамари сос.
Брзо дава чувство на заситеност, одличен е и здрав за зимска исхрана. Сејтанот е без холестерол и без адитиви.
Потребно е:
1 лажичка сол,
1 лажичка кромид во прав,
1 лажичка лук во прав,
1 лажичка бибер,
Прашок за пециво,
Чили,
1 ½ филџан брашно,
1 ¼ сенф,
½ филџан вода,
масло за пржење ( ладно цедено маслиново масло)
Сејтан исецкан на парчиња, големина 5 цм (сејтанот може да набавите во продавници за здрава храна),
Подготовка:
Во сад со средна големина измешајте ја солта, кромидот и лукот во прав, брашното и бибер.
Во друг сад измешајте го сенфот со водата. Додадете 1/3 филџан мешавина со брашно и добро измешајте.
Во остатокот од брашното додадете прашок за пециво
Парчињата сејтан натопете ги во мешавината од сенф, потоа секое парче сејтан извалкајте го во мешавината од брашно. Пржете ги парчињата сејтан во тава со масло (на средна топлина), 3-5 минути додека не поруменат. Извадете ги парчињата кога ќе бидат доволно испржени, славете ги на салфет да се исцеди, т.е упие вишокот маслото и сервирајте ги. Сејтанот служете го со ориз, мешан зеленчук,салати, хумус или друго, по ваш избор. Може да ги прелеете парчињата и со малку соја сос.
Добар апетитJ
Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"
Телефон: 077 487 253
E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com
Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје